top of page

Hvordan få mer energi? 10 tips til å øke energinivået 2024








I denne artikkelen vil du lære om hvordan du kan øke energinivået ditt og føle deg mer våken og energisk gjennom dagen. Livet kan være hektisk, og det er lett å føle seg sliten og utmattet. Men ved å ta noen enkle skritt kan du forbedre din energibalanse og føle deg bedre rustet til å møte hverdagens utfordringer. Vi skal utforske noen praktiske tips og strategier som kan hjelpe deg med å få mer energi og oppnå en sunn og balansert livsstil.


Det er ingen tvil om at energi er en verdifull ressurs som påvirker hvordan vi fungerer og trives i hverdagen. Enten det er å møte kravene på jobben, ta vare på familien, eller bare nyte fritiden, er energi avgjørende for å opprettholde et høyt nivå av produktivitet og trivsel. Når det er sagt, er det mange tiltak du kan ta for å øke energinivået ditt og føle deg mer levende og energisk i hverdagen. I denne artikkelen vil vi utforske en rekke strategier som er enkle å implementere og som kan gi deg et betydelig løft i energinivået. Ved å gjøre små endringer i kostholdet, søvnvanene og hvordan du håndterer stress, kan du legge grunnlaget for en mer energifylt hverdag.


10 tips for å få mer energi


1. Spis et sunt og variert kosthold

Et balansert kosthold er grunnlaget for optimal helse og et høyt energinivå gjennom dagen. Sørg for å inkludere en rekke forskjellige frukter og grønnsaker, komplette proteinkilder og sunne fettsyrer i kostholdet ditt. Frukt og grønnsaker er rike på viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret og gir nødvendig energi. Komplette proteinkilder som rødt kjøtt, fisk, kylling, egg og andre animalske kilder bidrar til å opprettholde muskelmasse og støtte kroppens reparasjonsprosesser. Sunne fettsyrer, som finnes i blant annet rødt kjøtt, egg, avokado, nøtter og olivenolje, er essensielle for hjernens helse og fungerer som en kilde til langvarig energi. Ved å inkludere et variert utvalg av næringsstoffer i kostholdet ditt, kan du sikre at kroppen din får alt den trenger for å fungere optimalt og opprettholde et høyt energinivå gjennom dagen.


2. Nok kvalitetssøvn

Søvn er en av de viktigste faktorene for å opprettholde energi og velvære. Det er i løpet av søvnen kroppen vår restituerer og gjenoppbygger seg selv, og mangelen på tilstrekkelig søvn kan føre til redusert energi og produktivitet. For å optimalisere søvnkvaliteten, bør du prioritere å få 7-9 timer med god søvn hver natt. Dette innebærer å etablere en jevn søvnplan og skape et rolig og behagelig sovemiljø. Unngå koffein (minst åtte timer før) og skjerm rett før sengetid, da dette kan forstyrre søvnmønsteret. Avslapningsteknikker som meditasjon eller dyp pusting kan bidra til å berolige sinnet og forbedre søvnkvaliteten. Å prioritere søvnen din er avgjørende for å opprettholde et høyt energinivå og støtte kroppens regenerering og reparasjonsprosesser. Du kan lese mer om søvn i denne artikkelen. 




Helsenerden anbefaler: "Hvorfor vi sover" av Matthew Walker. Bestselgende bok om søvn og drømmer.








3. Hold deg aktiv

Regelmessig fysisk aktivitet er en av de mest effektive måtene å øke energinivået og forbedre generell helse og velvære. Aktivitet stimulerer blodsirkulasjonen og frigjør endorfiner, som bidrar til å øke energinivået og forbedre humøret. Det er viktig å finne aktiviteter som passer til din livsstil og dine interesser, enten det er å gå turer, sykle, svømme, trene på treningsstudioet eller delta på gruppetimer. Målet er å være aktiv daglig for å opprettholde et høyt energinivå og forbedre både fysisk og mental helse. Sett deg realistiske mål og utfordre deg selv til å prøve nye aktiviteter for å holde treningen interessant og givende.


4. Finn ut om du har noen mangler

Det er viktig å være oppmerksom på kroppens signaler og være årvåken på tegn til næringsmangler. Mangel på viktige næringsstoffer som jern, vitamin B12 eller D-vitamin kan føre til lavt energinivå og vedvarende tretthet. For å avdekke eventuelle mangler, bør du konsultere kvalifisert helsepersonell for å gjennomføre nødvendige tester og vurderinger. Basert på resultatene kan de gi deg råd om hvordan du kan justere kostholdet ditt for å sikre tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å ta kosttilskudd for å kompensere for mangler og forbedre energinivået ditt. Om vinteren i Norge er det nesten umulig å holde D-vitamin nivåene sine høye nok naturlig, så da anbefaler vi at man supplerer vitamin D3 til kosten. Dette gjelder spesielt dersom du har en mørkere hudtone. 


Å merke mangler på vitaminer eller mineraler i kroppen kan være utfordrende, da symptomene kan variere avhengig av hvilket næringsstoff som mangler og hvor alvorlig mangelen er. Noen vanlige tegn på næringsmangler inkluderer kronisk tretthet, svakhet og generell slapphet, som kan indikere lavt jernnivå. Mangel på vitamin D kan føre til humørsvingninger, lavt immunforsvar og muskelsvakhet. Vitamin B12-mangel kan manifestere seg som nummenhet og prikking i hender og føtter, samt mentale helseproblemer som depresjon og konsentrasjonsvansker. Enkelte symptomer kan være mer spesifikke, som skjørhet og svakhet i ben ved kalsiummangel, eller økt infeksjonsrisiko ved mangel på sink. Det er viktig å konsultere en lege hvis du mistenker en næringsmangel.


5. Kutt ut negative relasjoner

Giftige relasjoner og negativitet kan virke som en byrde på energinivået ditt og påvirke ditt generelle velvære på en negativ måte. Det er viktig å være bevisst på menneskene du omgir deg med og hvordan de påvirker deg følelsesmessig. Identifiser relasjoner i livet ditt som bidrar til stress, drama eller negativitet, og vurder å kutte ut disse forholdene. Å omgi deg med mennesker som støtter og oppmuntrer deg, og som gir deg positiv energi, kan bidra til å forbedre humøret og øke energinivået ditt. Prioritering av sunne og støttende relasjoner er avgjørende for å opprettholde et positivt tankesett og et høyt energinivå gjennom dagen.


6. Reduser skjermbruk

Moderne livsstil med overdreven skjermbruk kan ha negative konsekvenser for søvnkvaliteten og energinivået. Skjermens blålys kan forstyrre produksjonen av søvnhormonet melatonin, som kan føre til søvnproblemer og lavt energinivå. Det anbefales å sette grenser for skjermbruk og unngå elektroniske enheter minst en time før sengetid. Dette vil tillate hjernen din å roe seg ned og forberede seg på søvn, og dermed fremme bedre søvnhygiene og optimalisere energinivået ditt gjennom dagen. I Norge i dag er det blitt helt normalt og ha en skjermtid på over fire timer hver dag. Scrolling på sosiale medier kan potensielt gi langvarige negative konsekvenser som for eksempel nedsatt konsentrasjonsevne, angstsymptomer og mer. 


7. Eksterne faktorer

Ytre faktorer som årstid og pollen kan ha en betydelig påvirkning  på energinivået og velvære. Allergier og sesongmessige endringer kan forårsake tretthet og redusert energi. Ved å være oppmerksom på disse faktorene kan du tilpasse livsstilen din for å håndtere deres påvirkning på energinivået. Dette kan inkludere å ta allergimedisiner, tilpasse treningstider til og sikre tilstrekkelig hvile og restitusjon i perioder med økt belastning på kroppen. Mørket om vinteren i Norge kan også påvirke energinivået kraftig, her kan et verktøy som Philips Wake Up Light være svært nyttig for å gjøre det lettere å stå opp om morgenen. 


8. Drikk mer vann

Hydrering er avgjørende for å opprettholde energinivået og generell helse. Kronisk dehydrering kan føre til tretthet, redusert konsentrasjon og hodepine. Det er viktig å drikke nok vann gjennom dagen for å opprettholde optimal hydrering og støtte kroppens funksjoner. En god tommelfingerregel er å drikke minst åtte glass vann daglig, eller mer hvis du er fysisk aktiv eller opplever varmt vær. Ha alltid en vannflaske for hånden og sørg for å drikke jevnt gjennom dagen for å opprettholde et høyt energinivå og velvære.


Merk at å drikke vann i seg selv ikke er nok for å holde deg hydrert. Du er også avhengig av elektrolytter for å holde deg hydrert, og det er mer vanlig å mangle disse enn å drikke for lite væske. Sørg for å få i deg nok salt i løpet av dagen, spesielt på dager du trener og om sommeren. Det aller beste er å få i seg keltisk salt eller himalayasalt. Du kan også kjøpe et elektrolyttpulver som du putter i vannet ditt for eksempel hver morgen. 


9. Unngå stress

Kronisk stress kan være en stor energityv. Det kan føre til utmattelse, redusert immunforsvar og generell tretthet. For å bekjempe stress og øke energinivået, er det viktig å praktisere stressmestringsteknikker regelmessig. Dette kan inkludere mindfulness og meditasjon for å berolige sinnet, dyp pusting for å roe ned nervesystemet, og avspenningsteknikker som yoga eller progressive muskelavslapning. Ved å integrere disse teknikkene i din daglige rutine, kan du redusere stressnivået, forbedre søvnkvaliteten og øke energinivået ditt på lang sikt. 


10. Prioriter det som gjør deg lykkelig

Å bruke tid på aktiviteter som gir deg glede og tilfredshet er avgjørende for å opprettholde et høyt energinivå og trivsel. Dette kan inkludere alt fra å lese en god bok, til å tilbringe tid med venner og familie, til å utforske nye steder eller delta på hobbyer du er lidenskapelig opptatt av. Ved å prioritere dine følelsesmessige og psykiske behov, kan du opprettholde et positivt tankesett, øke energinivået og føle deg mer tilfreds med livet ditt.




De av de vanligste årsakene til lite energi 

Det kan være utallige årsaker til lavt energinivå og lite energi. Noen problemer har årsaker som er rett frem og kan fikses enkelt. Disse er for eksempel om man regelmessig spiser noe man ikke tåler, har mangler i kostholdet eller får for lite sollys. På den andre siden er det flere som lider av kronisk lite energi av årsaker som ikke har en like enkel løsning. Det er likevel slik at selv om noen problemer krever mer kompliserte løsninger, er det alltid noe man kan gjøre for å få det bedre. Under kan du se syv av de vanligste grunnene til at du kan ha lite energi. 


1. Søvnproblemer

Utilstrekkelig søvn eller dårlig søvnkvalitet kan være en av de mest åpenbare årsakene til lavt energinivå. Søvn spiller en avgjørende rolle i kroppens evne til å gjenopprette og regenerere seg selv. Hvis du ikke får nok søvn, kan det føre til følelse av tretthet, svekket konsentrasjon og redusert energi gjennom dagen. Det anbefales å få mellom 7-9 timer med kvalitetssøvn hver natt for å opprettholde optimalt energinivå og trivsel.


2. Stress

Kronisk stress er en annen vanlig årsak til lavt energinivå. Når kroppen vår opplever konstant stress, produserer den stresshormoner som kan føre til utmattelse og utbrenthet over tid. Stress kan også påvirke søvnmønstrene våre, matvanene våre og vår evne til å håndtere hverdagens utfordringer, noe som kan resultere i vedvarende følelse av tretthet og redusert energi.


3. Dårlig kosthold

Kostholdet vårt spiller en avgjørende rolle i vår generelle helse og energinivå. Et kosthold som inneholder mye sukker, prosessert mat og mettet fett kan føre til energisvingninger og en følelse av tretthet. Mangelen på viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer kan også påvirke kroppens evne til å produsere energi og opprettholde et stabilt energinivå gjennom dagen.


4. Dehydrering

Dehydrering er en annen vanlig årsak til lite energi. Vann er avgjørende for mange av kroppens vitale funksjoner, inkludert energiproduksjon og cellefunksjon. Hvis vi ikke får nok væske gjennom dagen, kan det føre til dehydrering, som kan resultere i følelse av tretthet, hodepine og redusert konsentrasjonsevne. Det er viktig å drikke nok vann gjennom dagen for å opprettholde optimal hydrering og energinivå. Pass også på at du får i deg nok salt, aller helst keltisk eller himalaya. 


5. Mangel på fysisk aktivitet

Inaktivitet kan også bidra til lavt energinivå. Regelmessig fysisk aktivitet stimulerer blodsirkulasjonen og frigjør endorfiner, som kan øke energinivået og forbedre humøret. Hvis vi ikke er fysisk aktive, kan det føre til muskelsvakhet, redusert utholdenhet og økt risiko for tretthet og utmattelse. En tommelfingerregel er å gå 10.000 skritt hver dag og ha minst tre økter i uken hvor du utsetter kroppen for høy stimuli, enten gjennom kardio- eller styrketrening. 


6. Underliggende helseproblemer

Visse underliggende helseproblemer kan også være årsaken til lavt energinivå. Medisinske tilstander som lavt stoffskifte, jernmangelanemi eller søvnapné kan føre til vedvarende følelse av tretthet og redusert energi. Det er viktig å konsultere en lege hvis du opplever vedvarende lavt energinivå for å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer og få nødvendig behandling.


7. Mental helse

Mental helse påvirker også energinivået vårt. Tilstander som depresjon eller angst kan føre til vedvarende følelse av tretthet og redusert energi. Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis du mistenker at du lider av en mental helselidelse, da riktig behandling kan hjelpe deg med å håndtere symptomene og øke energinivået ditt.

bottom of page